+40725964808
alina.c.tache@gmail.com

Despre biblioterapie: alternativa la psihoterapie

Am fost contactată de cineva care avea dificultăți emoționale dar, din motive financiare, nu putea începe o psihoterapie în viitorul apropiat. După ce am discutat, i-am recomandat o listă de cărți despre subiectul care o măcina. Pentru oricine care se află într-o situație asemănătoare, îți las aici câteva informații despre cea mai ieftină alternativă a psihoterapiei: biblioterapie – adică terapia prin… citit!

Primele ședințe de psihoterapie se concentrează pe conștientizare, identificarea unor tipare personale și autocunoaștere:

  • Conștientizare înseamnă să observi că te simți abandonat în relația în care te afli, dar situațiile concrete când te simți așa nu prea au sens. De ce te-ai simți abandonat dacă partenerul este în camera alăturată și se ocupă de un hobby? Sau de ce te-ai simți abandonat când partenerul iese cu un prieten, după niște zile în care ați petrecut mult timp în cuplu?
  • Identificarea tiparelor înseamnă să îți dai seama exact ce simți, când apar sentimentele respective și ce gândești despre situație.
  • După ce pui laolaltă aceste detalii, ai îndeajuns de multe informații pe partea de autocunoaștere – adică înțelegi modul tău de funcționare pe plan emoțional.

Autocunoașterea poate fi făcută mai rapid cu ajutorul psihoterapeutului. Dar o poți face și citind cărți pe teme care rezonează cu momentele când simți emoții negative. Pentru exemplele mele de mai sus, temele pot fi: „relații și cuplu”, „tipare de atașament”, „sentiment de abandon”, „dependența de partener”. Acestea sunt primele detalii de explorat, observat și înțeles pentru ca terapia să înceapă „cu dreptul”.

Unde găsești cărțile utile pentru biblioterapie?

Există câteva edituri importante deoarece aleg cărți folositoare din punct de vedere al dezvoltării psihologice. Unele au cărți de psihologie orientate spre cei cu studii în domeniu (cum ar fi Polirom), dar există trei edituri care au colecții foarte folositoare și celor care citesc doar pentru ei. Acestea sunt:

  • Editura Trei, mai ales colecțiile „Psihologie practică” sau „Psihologia pentru toți”. Aici veți găsi o mulțime de titluri, pe subiecte foarte diverse. Iar textul este de înțeles pentru oricine.
  • Editura Herald, despre care trebuie să recunosc că nu auzisem până să încep să citesc cărți din domeniu. Deși nu o veți găsi prin toate librăriile, titlurile lor sunt foarte folositoare. Eu personal m-am bucurat mult să descopăr colecția lor despre „Terapie de cuplu”.
  • Curtea Veche Publishing, care m-a surprins foarte plăcut cu anumiți autori. De exemplu, Esther Perel, care scrie despre cuplu și relații și cum rezistă acestea pe termen lung. Sau Brene Brown, care scrie despre importanța vulnerabilității în viața noastră emoțională.

Cum citești o carte astfel încât chiar să te ajute?

Dacă citești o carte de psihologie așa cum citești un roman, cel mai probabil nu va avea un impact important. Una e să te bucuri de o poveste, alta e să încerci să potrivești ce citești cu ce se întâmplă în interiorul tău. Aici vine partea de „terapie”: trebuie să faci câteva „exerciții pe text”. Îți las aici câteva indicații:

  1. Subliniezi secțiuni și fragmente din carte care simți că ți se potrivesc. Adică ideile în care te regăsești și ți se pare că sunt valabile și pentru tine. Iar pentru asta ai și motiv să-ți cumperi niște creioane, pixuri sau markere care îți plac în mod special.
  2. Ții un jurnal în paralel cu cartea și la sfârșitul fiecărui capitol răspunzi la câteva întrebări, cum ar fi:
    • Ce am învățat despre mine din secțiunea asta a cărții?
    • Cum am ajuns să fiu așa? Când (și de ce) în viața mea s-au format anumite reacții pe care le observ acum?
    • Cum altfel mi-aș dori să fie reacțiile/emoțiile respective? (Atenție – aici te întrebi cum ai putea să fii TU altfel, nu cei din jurul tău sau mediul. Mergem pe ideea că te poți schimba tu pe tine, nu îi poți schimba pe alții).
    • Ce pot să fac acum, imediat, sau în viitorul apropiat, ca să reacționez altfel? Cum fac să țin minte să fiu altfel? Iar aici faci un plan de acțiune despre cum să schimbi reacția.
  3. Recitești jurnalul din când în când, să-ți amintești ce vrei să faci altfel. Recomandarea mea ar fi să recitești săptămânal și să încerci să potrivești planul făcut cu evenimentele din timpul săptămânii: când au fost momentele care ți-au declanșat emoțiile? Ai reușit să reacționezi altfel la acele emoții? Ce te-a ajutat să faci asta? Ce te-a încurcat când nu ai reușit asta?

Și… biblioterapia va funcționa?

E posibil să meargă lent schimbarea, dar primul și cel mai important pas e conștientizarea a ce se întâmplă cu tine. Dacă îți urmărești tiparele și încerci să faci ceva (orice!) altfel, deja faci primii pași necesari spre a fi mai bine. Este important să te poți bucura de acești pași mici. Iar dacă la un moment dat vei începe o terapie, deja te vei cunoaște mai bine și asta va contribui la o schimbare mai mare și pe termen lung.

Iar în lipsa altor argumente… ce ai de pierdut și ce ai de câștigat dacă încerci? Dacă ceea ce ai câștiga este îndeajuns de important pentru tine, investiția (timpul și energia) va merita în cele din urmă.


Pentru orice altă întrebare, te invit să mă contactezi.

Dacă ai curiozități despre terapia individuală, terapia de cuplu sau terapia de familie, te invit să vizitezi paginile respective.

Dacă dorești să afli mai multe despre universul psihoterapiei, te invit să vizitezi secțiunea Blog sau să mă urmărești pe pagina de Facebook.

Copyright imagine: Photo by Jazmin Quaynor on Unsplash.

Leave a Reply

Your email address will not be published.