Terapie individuală
Scopul terapiei individuale este de a te ajuta acolo unde ai nevoie. Fiind doar doi oameni în încăpere (eu, terapeutul și tu, clientul) este contextul ideal pentru a discuta orice te doare, orice îți lipsește sau ce te face să te simți vulnerabil.
În mod ideal, ar fi bine să discutăm despre aceste lucruri până ca ele să îți afecteze viața. Dar nu trăim într-o lume ideală, așadar când mă întâlnesc cu un client de multe ori problema este în plină desfășurare. Atunci începem prin a ne concentra pe viitorul imediat sau apropiat, pentru a putea gestiona problema pe cât de bine putem. Apoi discuțiile noastre se vor îndreapta fie spre trecut, spre momentele semnificative care te-au făcut persoana care ești astăzi, fie spre viitor, spre ce îți dorești și care sunt temerile tale. Scopul, în cele din urmă, este să schimbi acele aspecte sau tipare care nu îți fac bine.
De multe ori este greu și dificil să te deschizi în fața cuiva, cu atât mai mult în fața unei persoane noi, despre lucrurile care te fac să te simți cel mai rău. Din partea mea vei găsi acceptare, respect, confidențialitate și dorința de a lucra împreună pentru ca tu să ajungi într-o stare emoțională mai bună.
Primesc des întrebări legate de organizarea terapiei. Acestea sunt cele mai întâlnite:
1). Cât costă o ședință?
O ședință costă 250 lei.
2). Cât durează o ședință?
O ședință durează 50 de minute.
3). Cât de des se fac ședințele?
În general, se recomandă ședințe săptămânale. În cazuri urgente sau complicate, se pot face câte două ședințe pe săptămână la începutul terapiei. După o vreme, pe măsură ce ne atingem sau ne apropiem de obiectivul setat la începutul terapiei, ședințele se răresc (întâi la două săptămâni, apoi la trei sau patru săptămâni) până la încheierea terapiei.
4). Câte ședințe sunt necesare pentru problema mea?
Din păcate nu pot să ofer estimări, deoarece depinde atât de problema pe care lucrăm, cât și de persoană. Există situații când sunt îndeajuns câteva ședințe, dar și situații când terapia durează un an. Pentru a-ți da orice estimat, este necesară programarea unei ședințe inițiale în care să-mi povestești despre ce te afectează.
E important să știi că ne ghidăm după obiectivul stabilit la începutul terapiei, iar durata este în funcție de el. Nu este în interesul nici unuia dintre noi să continuăm dacă obiectivul a fost atins sau dacă acesta devine irelevant pentru viața ta. În aceste condiții se recomandă încheierea psihoterapiei. Dacă apar și alte lucruri pe care dorești să le abordăm, putem stabili un nou obiectiv după ce am încheiat cu primul. Iar după terminarea ședințelor, mă poți oricând contacta dacă simți nevoia să lucrăm din nou, pe altceva.
Dacă ai orice altă întrebare, te invit să mă contactezi.
Dacă ai curiozități despre terapia de cuplu sau terapia de familie, te invit să vizitezi paginile respective.
Dacă dorești să afli mai multe despre universul psihoterapiei, te invit să vizitezi secțiunea Blog.