Terapie de cuplu
Terapia de cuplu este pentru cei într-o relație, fie ei căsătoriți sau nu. Scopul este să rezolvați problemele apărute, să măriți intimitatea și să descoperiți noi moduri de a vă înțelege și comunica. Îmbunătățirile în relație vor apărea deoarece veți avea un mediu sigur emoțional în care să discutați aspectele dificile.
Rolul meu de terapeut este de a media discuția, de a vă reflecta ceea ce văd și de a vă pune întrebări care să vă conducă la propriile răspunsuri. Medierea are rolul de a crea un context în care să vă puteți deschide. Așadar, sub nicio formă nu voi spune că unul are dreptate și celălalt greșește. Aproape întotdeauna, ambele părți au dreptate și ambele părți greșesc. Un pas important este ca fiecare să-și descopere contribuțiile sale (și bune, și rele) și să decidă ce va face cu ele. Eu voi fi nepărtinitoare, vă voi transmite ce observ și voi încerca să vă ghidez spre a obține tot ce puteți atât din dorințele personale, cât și din așteptările de la cuplu și relație.
Un detaliu pe care nu mulți îl știu: terapia de cuplu poate avea loc încă de la începutul unei relații, până să apară angajamente mari între voi, sau chiar și la sfârșitul unei relații, când are loc o despărțire sau un divorț. Relațiile sunt în continuă creștere și schimbare, așadar întotdeauna există anumite detalii pe care voi, partenerii, trebuie să le armonizați. Unele sunt ușor de rezolvat, altele sunt mai grele. Pentru cele grele există terapia de cuplu.

Primesc des întrebări legate de organizarea terapiei. Acestea sunt cele mai întâlnite:
1). Cât costă o ședință?
O ședință costă 350 lei.
2). Cât durează o ședință?
O ședință durează 50 de minute.
3). Cât de des se fac ședințele?
În general, se recomandă ședințe săptămânale. În cazuri urgente sau complicate, se pot face câte două ședințe pe săptămână la începutul terapiei. După o vreme, pe măsură ce ne atingem sau ne apropiem de obiectivul setat la începutul terapiei, ședințele se răresc (întâi la două săptămâni, apoi la trei sau patru săptămâni) până la încheierea terapiei.
4). Câte ședințe sunt necesare pentru problema mea?
Din păcate nu pot să ofer estimări, deoarece depinde atât de problema pe care lucrăm, cât și de persoanele implicate. Există situații când sunt îndeajuns câteva ședințe, dar și situații când terapia durează un an. Pentru a-ți da orice estimat, este necesară programarea unei ședințe inițiale în care să-mi povestiți despre ce vă afectează.
E important să știți că ne ghidăm după obiectivul stabilit la începutul terapiei, iar durata este în funcție de el. Nu este în interesul nici unuia dintre noi să continuăm dacă obiectivul a fost atins sau dacă acesta devine irelevant pentru viața voastră. În aceste condiții se recomandă încheierea psihoterapiei. Dacă apar și alte lucruri pe care doriți să le abordăm, putem stabili un nou obiectiv după ce am încheiat cu primul. Iar după terminarea ședințelor, mă puteți contacta oricând dacă simțiți nevoia să lucrăm din nou, pe altceva.
5). Ce avem de făcut, mai exact?
Înainte de toate, să fiți dispuși să vă deschideți și să discutați – între voi, dar și cu mine, terapeutul. Deja ați depus o muncă emoțională enormă în a vă deschide unul față de celălalt. Acum faceți doar un nou pas în această direcție.
În afară de discuțiile din cabinet, probabil vă voi cere să urmăriți anumite lucruri în viața voastră de zi cu zi. Vor fi gânduri, emoții, situații și reacțiile voastre, toate legate de problemele de cuplu pe care lucrăm în cadrul ședințelor. Pentru a fi cât mai clar, cel mai probabil vă voi cere să vă notați lucrurile respective.
Uneori e nevoie și de schimbări la nivel comportamental. Asta ar putea însemna să încercați anumite „experimente”, adică să faceți anumite comportamente sau gesturi și să vedeți ce efect au asupra voastră. Ele vor fi tot timpul discutate în avans și alese împreună.
6). Dacă îmi e teamă să zic ce mă apasă în fața partenerului?
Să ne deschidem față de persoanele cele mai apropiate este, uneori, cel mai greu lucru din lume. Pentru a vă ajuta în impasul acesta, pot exista ședințe individuale ocazionale, în afara ședinței săptămânale de cuplu. Acestea sunt stabilite la ședința de cuplu (astfel încât ambii parteneri știu de ele), iar rolul lor este ca unul să-și clarifice sau să-și descopere niște aspecte interioare care au legătură cu subiectul discutat în cuplu. Aceste ședințe individuale se fac doar când este nevoie, cu scopul de a face terapia de cuplu să înainteze. În eventualitatea în care unul dintre parteneri decide că dorește o terapie individuală de lungă durată, atunci se recomandă colaborarea cu un alt terapeut.
Dacă ai orice altă întrebare, te invit să mă contactezi.
Pentru mai multe povești despre terapia de cuplu, vezi articolele de pe Blog, mai ales cele din secțiunea Cuplu și relații.
Dacă ai curiozități despre terapia individuală sau terapia de familie, te invit să vizitezi paginile respective.