+40725964808
alina.c.tache@gmail.com
psihoterapie

Ce este psihoterapia?

Psihologia are mai multe ramuri, iar fiecare ramură se ocupă cu un anume tip de activitate. De exemplu, avem psihologii clinicieni, care sunt cei care fac evaluări și oferă avize în spitale sau alte instituții. Sau consilierii vocaționali, pe care îi găsim în școli și au rolul de a ne ghida spre domeniile în care ne-am descurca mai bine. Sau psihologii specializați în analiza aplicată a comportamentului, care este o tehnică folosită în tratamentul copiilor cu autism.

Psihoterapeuții sunt specialiștii care folosesc „terapia prin vorbire” ca mod principal de a trata dificultățile psihologice. Pentru a înțelege mai ușor, eu, psihoterapeutul, sunt ghidul care te ajută să-ți dai seama cum te simți cu adevărat. Iar asta nu înseamnă doar să-ți ascult cuvintele, ci să observ și alte nuanțe mai subtile, cum ar fi tiparele tale de gândire sau legătura cauzală dintre experiențele din prezent și cele din trecut. Scopul discuției noastre este să ajungi la propriile soluții, să ai noi perspective asupra emoțiilor tale și să simți îmbunătățiri la nivel emoțional.

Psihoterapia practicată de mine este cognitiv-comportamentală. Ea se concentrează pe trei aspecte esențiale ale psihicului uman: gândurile, emoțiile și comportamentele. În general, persoanele care ajung la mine au nevoie de schimbări la nivelul unuia din aceste aspecte pentru a-și îmbunătăți viața. Nevoile psihologice variază mult de la o persoană la alta. Spre exemplu, în unele cazuri și-au dorit să învețe să comunice mai bine la locul de muncă, iar în alte cazuri sufereau de atacuri de panică, care îi împiedicau să mai iasă din casă.

În funcție de problemă, te poți simți mai bine și poți găsi soluții după doar câteva ședințe, în timp ce pentru alții terapia este o călătorie mai lungă ce poate dura și ani de zile. De-a lungul acestui timp, contează să fii sincer, curios și vulnerabil. Dacă ai această disponibilitate, rezultatele vor merita efortul. 

Probabil că ai întrebări organizatorice: cât durează ședința, cât costă, cu ce frecvență se fac ședințele etc. Pentru răspunsurile la aceste întrebări te invit să vizitezi paginile fiecărui tip de terapie:

Iar dacă ești curios despre alte detalii din universul psihoterapiei, te invit să vizitezi secțiunea Blog.