Terapie de familie
Familia este un context foarte special deoarece de acolo iese următoarea generație. Ceea ce se transmite în familie creează oamenii care decid lucruri în viitor. Iar pentru un viitor mai bun pentru toți, dorim să transmitem tot ce e bun mai departe. Problema apare când nu reușim să gestionăm interacțiunile dintre membri familiei îndeajuns de bine cât să transmitem asta. Vă ofer o listă cu cele mai importante aspecte de observat într-o familie, pentru fiecare membru:
- Stima de sine: sentimentele și ideile despre propria persoană;
- Comunicarea: modul în care ne transmitem sensuri unul altuia;
- Regulile: cum ar trebui să simtă și să interacționeze oamenii;
- Legătura cu societatea: modurile în care interacționează membri familiei cu oamenii și instituțiile din exteriorul familiei.
Când acestea sunt armonioase, sistemul familial este armonios și oferă membrilor săi șansa de a se dezvolta. Când apar probleme la cel puțin unul dintre aspectele respective, atunci apar conflicte și relațiile au de suferit. Viața în familie nu ar trebui să fie o luptă pentru putere între membri ei, deoarece atunci apar în general rezultate opuse celor pe care vi le doriți și riscați să distrugeți relațiile.
În caz că nu sunteți siguri dacă terapia de familie v-ar fi de ajutor, vă pun două întrebări:
- Vă simțiți bine acum în familia voastră?
- E plăcut și interesant să faci parte din familia voastră?
Dacă ați răspuns „da” la amândouă, felicitări, înseamnă că aveți o familie foarte frumoasă, care vă ajută să creșteți ca persoană.
În cazul în care ați răspuns „nu” la una sau la amândouă, e posibil să existe discrepanțe între voi și ceilalți membri ai familiei. În situațiile acestea vă poate ajuta terapia de familie. Obiectivul este să vă ajut ca sistemul din interiorul familiei să funcționeze mai bine, astfel încât fiecare membru să se simtă înțeles în relaționarea cu ceilalți. Rolul meu este să vă ajut să observați care este dinamica voastră, pentru ca mai apoi să decidem ce schimbări aveți nevoie pentru a vă putea dezvolta. Fiecare familie are propriul univers, cu propriile reguli, coduri și ritualuri. Scopul terapiei este, așadar, îmbunătățirea acestui univers.
Primesc des întrebări legate de organizarea terapiei. Acestea sunt cele mai întâlnite:
1). Cât costă o ședință?
O ședință costă 300 lei.
2). Cât durează o ședință?
O ședință durează 80 de minute.
3). Cât de des se fac ședințele?
În general, se recomandă ședințe săptămânale. În cazuri urgente sau complicate, se pot face câte două ședințe pe săptămână la începutul terapiei. După o vreme, pe măsură ce ne atingem sau ne apropiem de obiectivul setat la începutul terapiei, ședințele se răresc (întâi la două săptămâni, apoi la trei sau patru săptămâni) până la încheierea terapiei.
4). Câte ședințe sunt necesare pentru problema noastră?
Din păcate nu pot să ofer estimări, deoarece depinde atât de problema pe care lucrăm, cât și de persoanele implicate. Există situații când sunt îndeajuns câteva ședințe, dar și situații când terapia durează un an. Pentru a-ți da orice estimat, este necesară programarea unei ședințe inițiale în care să-mi povestiți despre ce vă afectează.
E important să știți că ne ghidăm după obiectivul stabilit la începutul terapiei, iar durata este în funcție de el. Nu este în interesul nici unuia dintre noi să continuăm dacă obiectivul a fost atins sau dacă acesta devine irelevant pentru viața voastră. În aceste condiții se recomandă încheierea psihoterapiei. Dacă apar și alte lucruri pe care doriți să le abordăm, putem stabili un nou obiectiv după ce am încheiat cu primul. Iar după terminarea ședințelor, mă puteți contacta oricând dacă simțiți nevoia să lucrăm din nou, pe altceva.
5). Ce avem de făcut, mai exact?
Înainte de toate, să fiți dispuși să vă deschideți și să discutați – între voi, dar și cu mine, terapeutul. Scopul discuțiilor este să creăm o intimitate emoțională între toți membri familiei și să găsim soluții care iau în considerare nevoile tuturor.
În afară de discuțiile din cabinet, probabil vă voi cere să urmăriți anumite lucruri în viața voastră de zi cu zi. Vor fi gânduri, emoții, situații și reacțiile voastre, toate legate de problemele pe care lucrăm în cadrul ședințelor. Pentru a fi cât mai clar, cel mai probabil vă voi cere să vă notați lucrurile respective.
Uneori e nevoie și de schimbări la nivel comportamental. Asta ar putea însemna să încercați anumite „experimente”, adică să faceți anumite comportamente sau gesturi și să vedeți ce efect au asupra voastră și asupra celorlalți membri ai familiei. Ele vor fi tot timpul discutate în avans și alese împreună.
6). Dacă îmi e teamă să zic ce mă apasă în fața celorlalți?
Să ne deschidem față de persoanele cele mai apropiate este, uneori, cel mai greu lucru din lume. Pentru a vă ajuta în impasul acesta, pot exista ședințe individuale ocazionale, în afara ședinței săptămânale de familie. Acestea sunt stabilite la ședința de familie (astfel încât toți membri știu de ele), iar rolul lor este ca unul sau doi membri să-și clarifice sau să-și descopere niște aspecte interioare care au legătură cu subiectul discutat în familie. Aceste ședințe individuale se fac doar când este nevoie, cu scopul de a face terapia de familie să înainteze. În eventualitatea în care unul dintre membri decide că dorește o terapie individuală de lungă durată, atunci se recomandă colaborarea cu un alt terapeut.
Dacă ai orice altă întrebare, te invit să mă contactezi.
Dacă ai curiozități despre terapia individuală sau terapia de cuplu, te invit să vizitezi paginile respective.